18 Konseptet Bare Bra Mat Helse og Omsorg handler om å spre kunnskap, inspirasjon og løsninger for god matomsorg og matglede i helsesektoren. Orkla ønsker å bidra til at syke og eldre blir raskere friske(re), redusere sykdoms- og komplikasjonsrisiko og får bedre livskvalitet. De spesialutviklede produktene og rådene som blir gitt er tilpasset de tidlige stegene i ernærings- trappen, som vil si de tidlige stadiene av ernæringsbehandling og forebygging av underernæring – der mat kan fungere som beste medisin! Gode og næringsrike produkter for å berike maten med mer energi og protein Energi: • Olje • Smør • Majones • Honning og Syltetøy • Vaniljesaus • Fløte • Rømme • Kjeks Tips til matlaging – for eldre og syke • Smak, matlyst, appetitt, fordøyelse m.m. kan påvirkes av sykdom og aldring. Mat som tidligere var «favoritt» kan plutselig bli «usmakelige». Kosten må tilpasses eventuelle smaksendringer! • Mange eldre og syke foretrekker/smaker best salt og søt mat • Kald og nøytral mat er ofte lettere ved kvalme • Smaksrik mat kan bidra til økt energiinntak om smak/lukt er redusert • Syre kan bidra til økt spyttproduksjon • Nok energi! MAT SOM BESTE MEDISIN! Sykdom og aldring gir ofte redusert matlyst og det kan da bli utfordrende å spise nok mat for å dekke kroppens behov. Protein: • Egg • Fiskeprodukter • Meieriprodukter - Kesam - Yogurt - Melkepulver Spise- situasjon Normal kost Tilpasset kost Beriket kost Mellom- måltider Nærings. drikker Sonde- ernæring Intravenøs ernæring √ √ √ BERIKEDE MÅLTIDER I MINDRE PORSJONER! For en småspist person kan et stort måltid oppleves som voldsomt, motivasjonen for å spise kan bli redusert og det blir utfordrende å spise nok. Med små og hyppigere måltider øker sjansen for at det daglige næringsbehovet dekkes. Det er da viktig at disse måltidene er næringsrike - med andre ord: mindre porsjoner med minst like mye energi!